domenica 5 maggio 2019

A PANISSA di Vincenzo Jacono


Aa farina i ghe dai ina seassà,
Derfàira pœi cu e mae int’in pairœretu
D’àiga tèbea, cun za a so brava sa,
Cuscì ch’u nu gh’areste in grumeletu.

Stu beveirun metèiru a fœgu s-cetu,
Cu u canelu faghènduru girà
Delongu vitu, cume in murinetu,
Fin che u se ispessisce e u care da metà:

A panissa ciü a cœixe e ciü a ven bona,
A ve sciurbe poch’œriu, s’i a frizei,
E a resta sempre intrega inta paëla.

Cuscì spessa e ligà, parescu aa cona,
Amenestràira avù inti sanavei
Cu a a cassa, càuda ancura ch’a parpela.



Vincenzo Jacono – Dialetto di Sanremo


LA PANICCIA

Alla farina ci date una setacciata,
Disfatela poi con le mani in un paiuoletto
D’acqua tiepida, con già il suo bravo sale,
Così che rimanga un grumetto.


Questo intruglio mettetelo a fuoco vivo,
Col cannello facendolo girare
Sempre veloce, come un mulinello,
Finché ispessisca, e cali della metà.

La paniccia più cuoce e più è buona,
Vi assorbe poco olio, se la friggete,
E resta sempre intera nella padella.

Così spessa e legata, simile alla colla,
Scodellatela ora nelle coppette
Con il mestolo, calda ancora che lapoleggia.

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