martedì 24 gennaio 2017

U CASUN di Gino De Mori


Ina cà int’u mezu a l’urivéu
fàita ancù de rüstegu priàme
cun l’urnamentu d’in custu de ruvéu
ch’u paxeva ciantau lì cume sciurame.

L’eira u “casun”, u casun di nostri veji
frabicau a son de stenti e privassiun
e forsci a cunsina ch’a-u tegniiva in pei
a l’eira impastaà de süùe de pasciun.

In fögurà int’in cantu da cuxina,
u pairö a buje u fögu du trempé,
u bujeretu pe lìàiga, u tòuru e a farina
pé impastà pan e figassa a ciü puré.

E pöi chela stansia de surve, pécenina
duve u gh’eira u letu e u ghirindun
pé puresse acuregà sensa fa muina
sc’ina strapunta de föje de granun!

Tempi de vita alura assai meschina
de gente travajaduusa e sempre unesta
cun in cö grossu cume ina marina
e duve a marissia a l’eira ancù furesta!



Gino De Mori – Dialetto di Sanremo


IL CASOLARE

Una casa in mezzo all’uliveto
fatta ancora con rustico pietrame
ornata da un cespuglio di rovi
che sembrava piantato lì come un cespuglio di fiori.

Era il “casolare”, il casolare dei nostri avi
fabbricato a furia di stenti e privazione
e forse la calce che lo teneva in piedi
era impastata con sufore e passione.

Un focolare in un angolo della cucina,
il paiolo a bollire sul fuoco di un fornello a trepiedi,
il bollitore per l’acqua, la tavola e la farina
per impastare pane e focacce a più non posso.

E poi quella stanza di sopra, piccolina
dove c’era il letto e il comodino
per potersi coricare senza fare moine
su di un materasso di foglie di granoturco.

Tempi di vita allora assai misera
di gente laboriosa e sempre onesta
con un cuore grosso come il mare
e dove la malizia era ancora straniera!

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