domenica 21 ottobre 2018

U DEFISSIÉ di Aldo Bottini


De campagna in campagna a cavalu au mü,
apeexi au bastu bujöra e mutürà,
e urive ciü bèle u girava p’acatà,
untu e bisuntu; ancöi ti nu u véi ciü.

Au defissiu, pilà dopu pilà,
cun a forsa de l’aiga u e maixinava
e dai spurtin, suta u torciu, giü u curava
l’öriu “de ruju”, de prima calità.

Pöi, sensa rèn mai asgairà,
int’a seja, aa gala ormai muntau,
u s-ciümava chelu dìitu “lavau”
e u frantüme u serviva pe’ brüxà.

De valada in valada a cavalu au mü,
apeesa au bastu ina péle de crava,
ae casane l’öriu u ghe purtava,
untu e bisuntu; ancöi ti nu u véi ciü.



Aldo Bottini – Dialetto di Sanremo


IL FRANTOIANO

Di campagna in campagna a cavallo al mulo,
appesi al basto gli strumenti di misura,
le olive più belle girava per comprare,
unto e bisunto; oggi non si vede più.

Al frantoio, una vasca dopo l’altra,
con la forza idraulica le frangeva
e dai fiscoli, sotto il torchio, giù colava
l’olio di primo fiotto, di gran qualità.

Poi, senza mai sprecare nulla,
nel vascone, a galla ormai affiorato,
coglieva quello detto “lavato”
e la sansa serviva per combustibile.

Di vallata in vallata a cavallo al mulo,
appeso al basto un otre di pelle di capra,
ai clienti l’olio consegnava,
unto e bisunto; oggi non si vede più.

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