domenica 7 ottobre 2018

A L’USTARIA DA BUCIOFILA di Aldo Bottini


Ina setemana passà da sulu
cu-e pecùndrie d’ina vita regretà
e u murru int’a terra p’arrancà
daa miseria u pan d’in pastu sulu.

Aa dumenega però u vö scangià:
de vestìu e ascì de purtamentu.
Cume i beghin ch’i van au sacramentu
lei a l’ustaria u va a santificà.

U beve cu-i amixi e u se ne sciala,
maìstru da belota e du scubun,
ae boce ascì u l’è bon de dà lessiun,
se pe’ cumpagnu u l’ha ina bona spala.

Pöi, cand’in po’ de giri u l’è muntàu,
u canta ch’u pà ch’u tire a prima,
u conta strünéli e fina foure in rima,
tüti i u reclama, da tüti u l’è festàu.

A memoria duman, lasciü au casun,
vöa a serà di fümi da cestina:
u mena u lünesdì turna a rutina
de noia e de fatiga e de magun.



Aldo Bottini – Dialetto di Sanremo


ALL’OSTERIA DELLA BOCCIOFILA

Una settimana trascorsa da solo
con le malinconie d’una vita di rimpianti
e la faccia nella terra per strappare
dalla miseria il pane d’un pasto solo.

Alla domenica però vuole cambiare:
d’abito e anche di comportamento.
Come i bigotti che s’accostano ai sacramenti
lui va a santificare all’osteria.

Beve con gli amici e ne gode,
maestro di belotta e di scopone,
anche alle bocce sa dare lezione,
se per compagno ha una buona spalla.

Poi, quando è salito un po’ di giri,
canta che sembra un uccello a primavera,
e racconta aneddoti e anche favole in rima,
tutti lo richiedono, da tutti è acclamato.

La memoria domani, lassù al casolare,
vuota sarà dei fumi della sbronza:
riporta il lunedì il consueto andazzo
di noia e di fatica e d’accoramento.

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