domenica 28 ottobre 2018

E CURBÉTE di Aldo Bottini


Scitu u gh’è da verdüra int’u mercau
che nuiautri a ghe dimu “dae curbéte”.
D’in campagna u ghe cara ste dunéte
a vende lo ch’in testa i han purtau:

sücui, pumate, sevule, peverùi,
masci de gé e custi de laitüga,
int’a stagiun ascì dui s-cianchi d’üga;
s’u ciöve lümasse e, perché nu, cïùi.

In sestin d’articiochi o de buréi,
ina manà d’urive pe’ a sarmùira;
u ghe n’è üna ch’a nu se vé pùira
e a porta fina e sime di ruvéi.

Chi vende öriabaga e rumanin,
chi tùmaru, boméigu e curniöra.
A sta moda antiga i tira föra
in tocu de pan, süau fin daa matin.



Aldo Bottini – Dialetto di Sanremo


«E CURBÉTE»

Sito c’è nel mercato della verdura
che  noi lo chiamiamo “dae curbéte”.
Dalla campagna ci scendono ste donnette
a vendere ciò che in testa hanno portato:

zucchine, pomodori, cipolle, peperoni,
mazzi di bietole e cespi di lattuga,
in stagione anche due grappoli d’uva;
se piove lumache e, perché no, “cïùi”. (¹)

Un cestino di carciofi o di funghi,
una manciata d’olive per la salamoia;
c’è n’è una che non ha paura
e porta anche le cime dei roveti.

Chi vende alloro e rosmarino,
chi timo, assenzio e origano.
A questo modo antico tiran fuori
un tozzo di pane, sudato fin dal mattino.

Nessun commento: