domenica 12 agosto 2018

PAN DE CÀ di Aldo Bottini


Pan de cà de sti agni, pastau
daa maire sce-u tòuru da cuxina,
cun a forsa de brasse, e bèn levàu,
de fassun grossa e runda, sce-a farina

de granun desteesu e alineàu.
U furnu, za ascaudàu cun bilùi d’uriva
e da ina faràda de brundìe ravivau,
cun in scuassu de broti u se fürbiva.

I pai, infurnai cun a para, i mandava
tostu in prefümu da fà culà a sariva;
crucanti, du curù de l’òuru i se levava

giüstu a l’ura de merènda e nui fiöi,
cun ina pumata e in bèlu ruju d’öriu
a se n’impipàimu de tüte e "merendine" d’ancöi.



Aldo Bottini – Dialetto di Sanremo


PANE DI CASA

Pane di casa d’una volta, impastato
dalla mamma sulla madia della cucina
a forza di braccia, e ben lievitato,
di forma grossa e tonda, sulla farina

di granturco disteso e allineato.
Il forno, già scaldato con tronchi d’ulivo
e da una vampata di fronde secche ravvivato,
si puliva con uno scopaccio di frasche.

I pani, infornati con la pala, mandavano
presto un profumo da far venire l’acquolina;
croccanti, del color dell’oro, si levavano

proprio all’ora di merenda e noi bambini,
con un pomodoro e un bel fiotto d’olio
ce ne infischiavamo di tutte le odierne "merendine".

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