Cun u cué au preséntu e e
fussùire bèn amurae
davanti i van i omi e cun
catru sbrassezae
l’erba a cröa; deré e done
cun a sèrra
i passa a segà e cunsaje.
Per tèrra
u se furma ümeru in tapéu e
i garsùi
i se demura a fà trumbaréle
e rübatùi.
Pe’ culassiun, aa sciumbrìa
d’in figu,
pan e pumata. Prima de
riturnà a l’abrigu
ancüüsa e martelu i ridan u
taju ai ferri;
l’aiga fresca daa vena i a
porta sti magnerri.
Duman, int’in prufümu
intensu, cun furcùi
e rastéli, cun lensuréti e
beriùi
i porterai prestu u fen a
l’assustu
prima che in lavastrun
d’avustu
u asgaire tantu travaju e
tantu süù.
Travaju d’ina vota, chi se
n’arregorda ancù?
Aldo Bottini – Dialetto di
Sanremo
FALCIATORI
Con la cote alla cintura e
le falci ben affilate
davanti vanno gli uomini e
con quattro sbracciate
l’erba crolla; dietro le
donne col falcetto
passano a rifinire gli
angoli. Per terra
si forma morbido un tappeto
e i ragazzi
si divertono a far capriole
e voltoloni.
Per colazione, all’ombra di
un fico,
pane e pomodoro. Prima di
tornare al sole
i martelli ridanno il taglio
ai ferri;
l’acqua fresca di sorgente
la portano i monelli.
Domani, in un profumo
intenso, con forconi,
e rastrelli, con teli, corde
e reti
porteranno presto il fieno
al riparo
prima che un acquazzone
d’agosto
renda vano tanto lavoro e
tanto sudore.
Lavoro d’una volta, chi lo
ricorda ancora?
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