domenica 21 aprile 2019

I RAVIOEI di Vincenzo Jacono


Pe’ i nostri veji, in tempi de sciütina,
Candu tütu èira scarsu, e ascì u magrun,
I l’èira sulu ge, sti còuxi, e fina
Sule aròrsene, ahimì, messe in preixun.

Ma avù che i tempi in po’ ciü grasci i sun,
Cu e ge buïe ascì se ghe cumbina
Sussissa de Seriana e ina pursiun
De sbrinsu e d’œriu, e œve de gaïna.

Sciala di grandi e ascì sciala di fiœi,
Grosci o pecin ch’i seie, i raviœi,
De bon tucu e frumagiu bèn maciai,

I begnamin ai deschi matüssiai
Sun sempre stai e delongu i saran
De festa o uvrì, inta Scarpeta* e au cian*.



Vincenzo Jacono – Dialetto di Sanremo


I RAVIOLI

Per i nostri antenati, in tempi di povertà,
Quando tutto era scarso, e anche la carne,
Erano solo bietole, questi cosi, e perfino
Solo senapi selvatiche, ahimè, imprigionate nella sfoglia di pasta.

Ma adesso che i tempi sono un po’ più grassi,
Con le bietole bollite ci si combina
Salsiccia di Ceriana e una porzione
Di grattugiato e di olio, e uova di gallina.

Gioia degli adulti e anche gioia dei bambini,
Grossi o piccoli che siano, i ravioli,
Di buon sugo e formaggio ben conditi,

I beniamini ai tavoli matuziani
Sono sempre stati e sempre saranno
Nei giorni festivi o in quelli feriali, nella Scarpetta* o nel piano*.


*Toponimi di quartieri di Sanremo

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