domenica 31 dicembre 2017

U PURTUGÀLU di Dino Ardoino


U pà – cande u fa spicu atacàu aa rama
tra e föje verde – ina gussa de sù
carà dau celu a dà cuu so curù
in ton ciü alegru e càudu au panurama.

E a mangiàru u dà ascì cuu so savù
resciòuru a chi u se sènte a buca grama
e a cheli sèmpre in cùita che i s’asciàma
tropu, vegnèndu a pèrde cuu süù

pressiùuse vitamine. I l’han ciamàu
cuscì, percòuse i l’han dau Purtugalu
antigamènte chì da nui purtàu

l’èrburu de stu früütu. E in Baragalu
e pe’ u Berigu tanti i n’han ciantàu
che i paixéva adubai d’òuru e curalu

tüti i giardin. Ma avù u se vé di pali
da lüüxe dund’u gh’éira i purtugali.



Dino Ardoino – Dialetto di Sanremo


L’ARANCIA

Sembra – quando fa spicco attaccata al ramo
tra le foglie verdi – una goccia di sole
scesa dal cielo a portare col suo colore
un tono più allegro e caldo al panorama.

E a mangiarla dà pur col suo sapore
ristoro a chi si sente la bocca amara
e a quelli sempre in fretta che si affannano
troppo, venendo a perdere col sudore

preziose vitamine. L’hanno chiamata
così, poiché è dal Portogallo
che anticamente qui è stato portato

l’albero di questo frutto. E in Baragallo
e per il Berigo tanti ne hanno piantato
che sembravano addobbati con oro e corallo

tutti i giardini. Ma ora si vedono dei pali
della luce dove c’erano gli aranci.

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