domenica 20 ottobre 2019

U CASTAGNUN di Vincenzo Jacono


O castagne baioche e serianasche,
Za pitansa e ascì pan d’ogni casun;
Di boschi d’inu Cagiu e de Bignun
Bèle e bone castagne sanremasche…

In sci u canissu u ve destende lasche
U cabané, intu cœ d’a crüa stagiun,
E u ve leva camiixa e gunelun
Cu a sciama, au co sutan, de fœia e frasche.

Ve redüüxe in farina u murinà,
Che cun l’aiga d’Argalu cumbinà,
Cu u bon œriu nustrà e cu i pignœi,

Ogni màire intu testu a porta au furnu,
Che castagnun gh’aa rende de riturnu
Pe’ a sciala e a gurmandiixe di sœi fiœi.



Vincenzo Jacono – Dialetto di Sanremo


IL CASTAGNACCIO

O castagne baiardesi e cerianesi,
Già pietanza e anche cibo di ogni casolare;
Dei boschi del monte Caggio e monte Bignone
Belle e buone castagne sanremesi…

Sulla cannicciaia vi dispone comodamente
Il montanaro, nel cuore della cruda stagione,
E vi toglie peluria e scorza
Con la fiamma, al di sotto, del fogliame.

Vi riduce in farina il mugnaio,
Che con l’acqua di Argallo combinata,
Con il buon olio nostrano e con i pinoli,

Ogni madre nel testo porta la forno,
Che castagnaccio le rende di ritorno
Per la gioia e la ghiottoneria dei suoi figlioli.

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