O castagne baioche e
serianasche,
Za pitansa e ascì pan d’ogni
casun;
Di boschi d’inu Cagiu e de
Bignun
Bèle e bone castagne
sanremasche…
In sci u canissu u ve
destende lasche
U cabané, intu cœ d’a crüa stagiun,
E u ve leva camiixa e gunelun
Cu a sciama, au co sutan, de fœia e frasche.
Ve redüüxe in farina u murinà,
Che cun l’aiga d’Argalu cumbinà,
Cu u bon œriu nustrà e cu i pignœi,
Ogni màire intu testu a porta au furnu,
Che castagnun gh’aa rende de riturnu
Pe’ a sciala e a gurmandiixe di sœi fiœi.
Vincenzo Jacono – Dialetto di
Sanremo
IL CASTAGNACCIO
O castagne baiardesi e
cerianesi,
Già pietanza e anche cibo di
ogni casolare;
Dei boschi del monte Caggio
e monte Bignone
Belle e buone castagne
sanremesi…
Sulla cannicciaia vi dispone
comodamente
Il montanaro, nel cuore
della cruda stagione,
E vi toglie peluria e scorza
Con la fiamma, al di sotto,
del fogliame.
Vi riduce in farina il
mugnaio,
Che con l’acqua di Argallo
combinata,
Con il buon olio nostrano e
con i pinoli,
Ogni madre nel testo porta
la forno,
Che castagnaccio le rende di
ritorno
Per la gioia e la
ghiottoneria dei suoi figlioli.
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