De campagna in campagna a
cavalu au mü,
apeexi au bastu bujöra e
mutürà,
e urive ciü bèle u girava
p’acatà,
untu e bisuntu; ancöi ti nu
u véi ciü.
Au defissiu, pilà dopu pilà,
cun a forsa de l’aiga u e
maixinava
e dai spurtin, suta u
torciu, giü u curava
l’öriu “de ruju”, de prima
calità.
Pöi, sensa rèn mai asgairà,
int’a seja, aa gala ormai
muntau,
u s-ciümava chelu dìitu
“lavau”
e u frantüme u serviva pe’
brüxà.
De valada in valada a cavalu
au mü,
apeesa au bastu ina péle de
crava,
ae casane l’öriu u ghe
purtava,
untu e bisuntu; ancöi ti nu
u véi ciü.
Aldo Bottini – Dialetto di
Sanremo
IL FRANTOIANO
Di campagna in campagna a
cavallo al mulo,
appesi al basto gli
strumenti di misura,
le olive più belle girava
per comprare,
unto e bisunto; oggi non si
vede più.
Al frantoio, una vasca dopo
l’altra,
con la forza idraulica le
frangeva
e dai fiscoli, sotto il
torchio, giù colava
l’olio di primo fiotto, di
gran qualità.
Poi, senza mai sprecare
nulla,
nel vascone, a galla ormai
affiorato,
coglieva quello detto
“lavato”
e la sansa serviva per
combustibile.
Di vallata in vallata a
cavallo al mulo,
appeso al basto un otre di
pelle di capra,
ai clienti l’olio
consegnava,
unto e bisunto; oggi non si
vede più.
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