Co-a sciarpetta a tappâme
naso e bocca
e e magninn-e in ti guanti fæti
in casa,
sciortivo – ammaloccòu comme
un fagotto –
pe andâ
da-a nonna, in corso Andrea Poistæ.
O tranvai (“29”) o ne
stracoava
quæxi
davanti a-o pòrtego. E o l’ëa pin
de gente arresenïa
ch’a l’andava ciù in là,
scinn’a-a Duchessa
a portâghe
çetroìn e compagnia.
N’arviva a lalla. In sala ‘na
braxëa
con poca sansa e çenìe; a
rompî l’äia.
In cuxinn-a i fornelli: a mæ demöa
l’ëa
vedde e zimme do carbon de legna
fùrgai solo pe mì.
- E de merenda, nonna, cöse
gh’é? –
Ma zà o savéivo: pan e meje
secche,
tante, ma tante, da levâme a
coæ:
poi caffè e læte, a-o gusto de cicoria.
Sandro Patrone – Dialetto di Genova
INVERNO
Con la sciarpina a proteggermi naso e bocca
e le manine nei guanti fatti incasa,
uscivo – infagottato –
per andare dalla nonna, in corso Andrea
Podestà.
Il tram (il “29”) ci scaricava
quasi davanti al portone. Ed era pieno
di gente rattrappita
che andava oltre, fino all’ospedale Duchessa
di Galliera
a portarvi arance e un po’ di compagnia.
Ci apriva l’uscio la zia nell’ingresso un
braciere
con poca sana e cenere per attenuare il
freddo.
In cucina i fornelli: mio diletto
era vedere le faville del carbone di legna
fuochi artificiali solo per me.
- E per merenda cosa c’è? –
Ma già lo sapevo: pane e mele secche,
tante, ma tante, da togliermi la voglia:
poi caffellatte al gusto di cicoria.
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