Emu settè, primma ch’u fesse scüu,
suttu a têppia de l’üga muscatélla,
quandu u paisan u tacca sta rattélla:
“Daa tèra vegne tüttu, sta següu!
“Gran e pulenta, coi e rvanetti,
faxêu, patate, l’êuiu verzellin,
anche sta vigna ch’a ne dà u bun vin
pe fâ rinvigurì cumme galletti.
“Au mâ che cun e unde u se demua
e cche de nê utte u tegne tütti dessci,
ne rivan sulu cavagnè de pessci
cu’ e resche che se ciantan in ta gua!”.
Mi g’ho rispostu allu: “Lascia parlâ!...
Tüttu a tèra a ne dà, e ti hè raxun!
Ma… fattu u te restiâ stu minestrun
se ‘n po’ de sâ u nu ne desse u mâ!”.
Edoardo Travi – Dialetto di
Savona
UN POCO DI SALE
Eravamo seduti, prima che
facesse notte,
sotto il pergolato dell’una
moscatella,
quando il contadino
incominciò questo bisticcio:
“Dalla terra viene tutto,
stanne certo!
Grano e polenta, cavoli e
ravanelli,
fagioli, patate, l’olio
vergine,
anche questo vigneto che ci
dà il buon vino
per frci rinvigorire come
giovani galli.
Dal mare che con le onde si
diverte
e che di notte tiene tutti
svegli,
ci arrivano solamente cestate
di pesci
con le lische che si
piantano in gola!”.
Io gli ho risposto allora: “Lascia
parlare!...
Tutto la terra ci da, e hai
ragione!
Ma… insipido ti resterà
questo minestrone
se un po’ di sale non ci
desse il mare!”.
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