Pan de cà de sti agni,
pastau
daa maire sce-u tòuru da
cuxina,
cun a forsa de brasse, e bèn
levàu,
de fassun grossa e runda,
sce-a farina
de granun desteesu e
alineàu.
U furnu, za ascaudàu cun
bilùi d’uriva
e da ina faràda de brundìe
ravivau,
cun in scuassu de broti u se
fürbiva.
I pai, infurnai cun a para,
i mandava
tostu in prefümu da fà culà
a sariva;
crucanti, du curù de l’òuru
i se levava
giüstu a l’ura de merènda e
nui fiöi,
cun ina pumata e in bèlu
ruju d’öriu
a se n’impipàimu de tüte e
"merendine" d’ancöi.
Aldo Bottini – Dialetto di
Sanremo
PANE DI CASA
Pane di casa d’una volta,
impastato
dalla mamma sulla madia
della cucina
a forza di braccia, e ben
lievitato,
di forma grossa e tonda,
sulla farina
di granturco disteso e
allineato.
Il forno, già scaldato con
tronchi d’ulivo
e da una vampata di fronde
secche ravvivato,
si puliva con uno scopaccio
di frasche.
I pani, infornati con la
pala, mandavano
presto un profumo da far
venire l’acquolina;
croccanti, del color
dell’oro, si levavano
proprio all’ora di merenda e
noi bambini,
con un pomodoro e un bel
fiotto d’olio
ce ne infischiavamo di tutte
le odierne "merendine".
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