U pà – cande u fa spicu
atacàu aa rama
tra e föje verde – ina gussa
de sù
carà dau celu a dà cuu so
curù
in ton ciü alegru e càudu au
panurama.
E a mangiàru u dà ascì cuu
so savù
resciòuru a chi u se sènte a
buca grama
e a cheli sèmpre in cùita
che i s’asciàma
tropu, vegnèndu a pèrde cuu
süù
pressiùuse vitamine. I l’han
ciamàu
cuscì, percòuse i l’han dau
Purtugalu
antigamènte chì da nui
purtàu
l’èrburu de stu früütu. E in
Baragalu
e pe’ u Berigu tanti i n’han
ciantàu
che i paixéva adubai d’òuru
e curalu
tüti i giardin. Ma avù u se
vé di pali
da lüüxe dund’u gh’éira i
purtugali.
Dino Ardoino – Dialetto di
Sanremo
L’ARANCIA
Sembra – quando fa spicco
attaccata al ramo
tra le foglie verdi – una
goccia di sole
scesa dal cielo a portare
col suo colore
un tono più allegro e caldo
al panorama.
E a mangiarla dà pur col suo
sapore
ristoro a chi si sente la
bocca amara
e a quelli sempre in fretta
che si affannano
troppo, venendo a perdere
col sudore
preziose vitamine. L’hanno
chiamata
così, poiché è dal
Portogallo
che anticamente qui è stato
portato
l’albero di questo frutto. E
in Baragallo
e per il Berigo tanti ne
hanno piantato
che sembravano addobbati con
oro e corallo
tutti i giardini. Ma ora si
vedono dei pali
della luce dove c’erano gli
aranci.
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