Me nonu, u paire grande u
l’aixeva sinche fioi,
e nu ne aveva da asgairà,
da espertu matusian u l’era
bon a darse recatu,
u se saveva arangià.
U l’ aìixeva in gussu: a marina a nu l’è pinsa,
a regala pesci de tutte e
smerse,
pe’ fa mangià a famijia, u
basta saveli inlamà,
andà pe’ patele, fasse
in bidun de zin ,
mete ina nassa e aspeità, avé
ina purpèira,
poi mete tutu inseme e purtà
in scia a tòira
ina bèla fiamanghila cena de
pescau
cundia cun l’orio de nostre
urive.
Pe’ fa ina pignatà de
uxeleti
apruntava adritura de canele
inviscae,
se u ciuviva canti ciùi pe’
e fasce
e a menta a nu mancava!
Cua famija
u l’andaixeva pe’ pèirin,
funzi de tute e mene, castagne,
mere servaighe e amure, in
ti nostri boschi,
cume u l’era bèlu a ciache
stagiun
pià de bada tutu stu ben de
Diu!
Intantu in te gagie da
feneira
i cresceva gaine, cunii e a craveta.
U regordu de fatighe pe’fa mangià chela famija,
u l’è luntan,e ancoi a nu semu ciù asperti
in tu ricunusce e bone erbe servaighe,
u gustu di scravioi de
l’urtiga , du ruveu ,
da viarbura e de sèrbixe e
de tutu u restu
u nu se prepara ciù u
ciausun: ina turta dunde mete
tuta a maraveja da natura
che a spunta da a tèra:
u basta zunze ina mana’ de farina in po’d’aiga
e d’oriu
pe’ stu fricandò da bucafina.
Ancoi a l’amu persu u gustu
du mangià spurau e sénciu,
ancoi, a se credemu richi,ma
a semu buriùusi,
in scangiu a vegnimu sempre ciù meschineti!
Gabriella Gismondi –
Dialetto di Sanremo
III classificata al Concorso "Veglie d'Armo 2016"
NON SI VIVE D’ ARIA
Mio nonno , il padre di mio
padre aveva cinque figli,
e non aveva (soldi)da
sprecare,
da operoso matuziano era capace a darsi da fare,
si sapeva
aggiustare.
Aveva una barca a remi: il
mare non è avaro
regala pesci di tutte le
razze
basta saperli infilare
nell’amo,
andare per arselle, riempire
un bidone di ricci,
mettere una nassa e
aspettare per la cattura dei polpi
poi mettere tutto insieme e
portare sul tavolo
un grande piatto lungo da portata
pieno
condito con l’olio delle
nostre olive.
Per fare gran pentola di uccelletti
preparava delle canne
invischiate,
e se pioveva quante lumache
per le fasce
e la menta non mancava.
Con la famiglia andava a
raccogliere gli spinaci selvatici
funghi di tutte le qualità,
castagne,
mele selvatiche e more: che bello
prendere gratuitamente tutto
questo ben di Dio
nei nostri boschi in ogni
stagione!
Intanto nelle gabbie del
fienile
crescevano le galline i
conigli e la capretta.
ll ricordo delle fatiche per
nutrire quella famiglia
è lontano e non si conoscono
più
le buone erbe selvatiche, il
gusto delle gemme (punte)
di ortica , di rovo , di vitalba e erba
cicerbita
per fare una torta di verdura dove mettere tutto
il buono della natura :una
manciata di farina
un po’ d’olio una specialità
da buongustaio
oggi abbiamo perso il gusto
del mangiare genuino e semplice
oggi ci crediamo ricchi , ma
siamo arroganti
invece diventiamo sempre più
poveretti siamo dei poveretti!
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