I
nostri veji cande i partiva pe' e Americhe
mai
se scurdava de infirà
in
ta mala o in ta mandià caicòusa
pe'
fa rinasce luntan in po' da nostra tèra:
in
scotu de vija, da tegnì bagnà in t'in strassu,
o
in urivu pecin cun e so ràiixe,
parau
da in po' de térò ümidu,
de
semènse de baxaricò e de pumata,
in
cavagnu de limui e de fighe seche,
in
'arbanèla de urive in sarmuira.
I
l'han sempre pensau che dunde u se va
u
besögna purtà l'udù e u savù de cà nostra,
chelu
che u ven da a cuxina
e che u te ence u cöe
prima
ancù du stömegu,
udui
e savui che ti l'hai drente
fin
da a nascensa,
e
i te suven i giurni passai,
e
vùuxi che parlava in giargun
ciache
giurnu, cume ina müüxica
che
a te sona in tu sanghe.
U
l'è passau tantu tempu
da
chéle prime partense,
ma
serte còuse i nu sun cangiae:
ancöi
pe' u mundu u se tröva de tütu,
ma
me nevu che u vive di là da a marina
u
l'aspeita ancù u brücu cen de futigure,
perché
cande u se dröve u munta,
cume
pe' miraculu, u nuscu de cà,
chelu
che u se ricunusce a öjj serai
e
pe' in mumentu u te fa esse in ta nostra tèra
prefümà
de sarin, de pescau,
de ciante e de sciure
che
sulu chì ti pöi truvà.
Gabriella Gismondi –
Dialetto di Sanremo
Poesia che ha
partecipato al “Giannino Orengo 2016”
SAPORI
DI CASA
I
nostri vecchi, quando partivano per le americhe
non
dimenticavano mai di mettere
nella
valigia o nel fagotto qualcosa
per
far rinascere lontano un po' della nostra terra:
un
tralcio di vite da conservare bagnata in uno straccio,
un
ulivo piccolo con le sue radici,
protetto
da un po' di terriccio umido,
dei
semi di basilico e di pomodoro,
un
cesto di limoni e dei fichi secchi,
un
vasetto con le ulive in salamoia
hanno
sempre pensato che è necessario
dove
si va portare l'odore e il sapore di casa nostra,
quello
che viene dalla cucina
e
che ti riempie il cuore
prima
ancora dello stomaco
odori
e sapori che hai dentro dalla nascita
e
ti ricordano i giorni passati,
e
le voci che parlavano in dialetto
ogni
giorno, come una musica
che
ti suona nel sangue
è passato tanto tempo
da
quelle prime partenze,
ma
certe cose non sono cambiate:
oggi
per il mondo si trova di tutto,
ma
mio nipote che vive di là dal mare
aspetta
ancora il pacco di leccornie,
perché
quando si apre sale,
come
per miracolo il profumo intenso di casa,
di
ciò che si riconosce a occhi chiusi
e
per un momento ti fa essere nella nostra terra
profumata
di salmastro e di pescato, di piante e
di fiori
che
solo qui puoi trovare.
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